Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Hogyan tanulhatod meg szeretni a sztómád

Az okok, amiért a sztóma segít egy jobb életet élni (fordította Dóri)

2015. május 22. - Zsiger krónikák

Életed legrosszabb napja lehetett, amikor megtudtad, hogy sztómád lesz. Egyes esetekben előfordul, hogy műtét közben derül ki, hogy sztóma kialakítása szükséges, és a beteg csak ébredés után veszi észre meglepetten, hogy sztómás lett. Nem számít hogyan, vagy miért kellett a sztómát kialakítani, a részed lesz további életedben. Miután hozzászoktál az érzéshez, kialakítottad a napi rutint, megtanulhatod szeretni a sztómádat. Felsorolunk néhány okot, hogy miért lehet a legjobb barátod, és hogyan lehetsz hálás érte.

1. A sztómád megmentette az életed

jess-kitchener_1.jpgSokunk számára a sztómaképzés életmentő beavatkozás. Vastagbél daganat esetében, eltávolítva a bél rákos sejtekkel érintett részeit, a sztómaképzés megakadályozhatja a rák átterjedését más szervekre. Crohn-betegség esetében, eltávolítva a beteg bélszakaszt segíthet csillapítani a fellángolást, és újra tünetmentessé válni.  Colitis ulcerosa esetén a sztóma szükséges lehet toxikus megacolon (amikor a vastagbél megbénul, nem mozog tovább – szerk.) kezeléséhez és vastagbélrák megelőzéséhez. Bármi is az ok, amiért kialakították, a sztóma lehetősége nélkül sok élet rövidülne meg szükségtelenül.

2. Nincs több vészhelyzet-futás a mosdóba

Sok ember számára az élet a sztómával sokkal kielégítőbb, mint előtte volt. Colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén a sztómát megelőző időszak tele volt vészhelyzetekkel,  szaladással a mosdóba. Néhány IBD-s az otthonától sem mer sokáig távol maradni, vagy nem eszik, mielőtt útrakelne, nehogy szaladni kelljen. Sztómával a nyomasztó érzés, hogy azonnal mosdót kell találnod, megszűnik. A zsákot szükséges üríteni, de ezt akkor teszed meg, amikor és ahol szükséges, mindez ahelyett, hogy őrülten vágtázol a wc-re hasmenés miatt.

3. Senki nem tudja - tényleg nem!

Friss sztómások aggódnak néha, hogy akivel találkoznak, tudni fogja, hogy sztómája van. Az igazság az, hogy senki nem tudja addig, amíg el nem mondod neki.  Kellemetlen szag nem árad a sztómából, és a zsákokat már elég jól kifejlesztették, nem zörögnek, vagy csinálnak bármilyen zajt. A zsák minden alkotóeleme segíti, hogy a sztóma a te titkod maradjon (ha azt választod, hogy titokban maradjon). Ráadásul az emberek nem olyan jó megfigyelők, mint ahogy gyakran hisszük. A legtöbben nem vizsgálják meg tüzetesen a másikat derékvonalban, vagy figyelnek egyáltalán arra, hogy jössz-mész. Ha úgy döntesz, hogy beszélsz az embereknek a sztómádról, valószínűleg azt mondják majd, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy ezzel élsz.

4. Az életed sokkal jobb, mint előtte volt

Emlékszel, mikor annyira rosszul voltál? Alig tudtál néha kimászni az ágyadból. Aggódtál a balesetek miatt, és gondjaid voltak az alvással is. Sztómával visszakapod az életedet – a társasági életed, utazás, testmozgás, sőt még úszás is vár rád. Ha úgy gondolsz a sztómádra, mint egy eszközre, egy kulcsra új lehetőségekhez, akkor bármit megtehetsz, amit sztóma nélkül élők is megtesznek. Csak most egy sokkal jobb egészségi állapotban.

5. Úgy öltözködsz, ahogy akarsz

jess-kitchener.jpgValóban igaz, azt viselhetsz, amit csak akarsz. Miért ne vennél fel estélyi ruhát? Vagy úszónadrágot. Sőt, akár bikinit. Az egyetlen dolog, ami korlátot szab az öltözködésnek, az te magad vagy. Rengeteg sztómaterápiás eszköz elérhető manapság, ami segíthet a műtét utáni időszakban, hogy az öltözködésed problémamentes legyen. Vannak takaros kis zsákok, egyszer használatos zsákok, sőt bájos borítású zsákok is. Nincsenek korlátok, hacsak nem te magad állítod fel őket.

6. Akik fontosak számodra, azokat nem érdekli

Légy az, aki vagy, és ami a szíveden, legyen a szádon, mert azok, akik kifogásolják ezt, nem számítanak, akik pedig számítanak, azok nem fogják kifogásolni. - Dr. Seuss 

Ez pontosan így van, ahogy Dr. Seuss gondolta. A valóság a bizonyíték rá, hogy ez teljesen igaz. Találkozol majd olyan emberekkel, akik érzéketlenül szörnyű dolgokat mondanak neked a sztómádról. De olyanokkal is találkozol majd, akiket nem érdekel majd jobban, mint az, hogy milyen színű a hajad, vagy milyen magas vagy. A sztóma a részeddé válik, egy olyan csomag, amit folyton cipelsz (de nem kell, hogy nehéz legyen ;) – szerk.). Ha valaki kíméletlenül bánik veled a sztómád miatt, az nagy valószínűséggel akkor is így bánna veled, ha valami másban különböznél az átlagtól, bármi is legyen az. Azok az emberek nem lesznek képesek kitartani melletted – sem más mellett – a fordulatokkal teli időszakokban, különösen, ahogy mindannyian öregszünk. Őket jobb magad mögött hagyni, hogy megtalálják a saját útjukat. Nem a te dolgod, hogy megváltoztasd őket, habár dönthetsz úgy is, hogy ez egy remek lehetőség, hogy tanítsd őket (természetesen csak akkor, ha ők is akarják – szerk.)

 

A cikket eredeti nyelven itt találod.

Fotók: itt

 

Tökéletesen egyetértek a fentiekkel, ajánlom mindazoknak, akik sztómaképzés előtt állnak, akik félnek tőle évek óta és halasztgatják a műtétet, akik rettegnek, mert nem ismerik. Az ismeretlen félelmetes, de ha megismered, rájössz, hogy akár sokkal jobb is lehet. Sokkal jobb LESZ! :)  Csak aztán nehogy sorba álljatok orvosaitoknál, hogy azonnal szeretnétek, mert még bajba kerülünk! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr377482964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása