Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Az IBD-sek álláskeresési és munkahelyi problémáiról

2017. május 25. - Koczy

Az álláskeresés és a munkahely megtartása manapság nem könnyű dolog. Az állásinterjúk folyamatos stresszel járnak, a visszautasítások megingatják az önbizalmunkat, aki pedig dolgozik, az nap, mint nap nehézségekkel találja szemben magát. Beosztani az időt, jól, pontosan precízen dolgozni még egy egészséges ember számára sem egyszerű feladat, minket, IBD-seket pedig ezeken kívül még rengeteg egyéb dolog is stresszel. A betegcsoportunkban folyamatosan téma az álláskeresés és rengeteg olyan kételyt osztottunk meg egymással, amire igazán egyikünk sem tudott kielégítő magyarázatot adni. Ezért vettem a bátorságot, és az összegyűjtött kérdéseimet elküldtem egy álláskeresési tanácsadónak, aki segített tisztázni néhány félreértést. 

job01.jpg

Elmondjuk vagy ne az állapotunkat...

...az interjún?

"Mivel az állásinterjúztató valószínűleg nem szakértője egy-egy betegségnek, nem tudja, mivel jár, így nem feltétlenül érdemes neki elmondani - mert a tudatlansága ahhoz vezet, hogy inkább mást választ, még akkor is, ha szakmailag nem az a jó döntés."

... az üzemorvosnak?

"Az üzemorvosnak kötelező elmondani, mert ha nem, és pl. munkahelyi baleset történik, egy eltitkolt betegség komoly problémákat okoz. Volt tanácskérő nálam, aki egy zuhanásos balesetben "csak" lábát törte, de a 100%-os táppénzt azért nem kapta meg, mert egy emésztőrendszeri betegséget eltitkolt, és az az esés miatti eszméletvesztés okán felmerült, a munkáltató tudomást szerzett róla... Ilyenkor még az okirathamisítás vádja is megállhat egyes esetekben. Hozzáteszem, az üzemorvos nem adhat ki egészségi állapotra, sőt még terhességre vonatkozó információkat sem a munkáltatónak, ő csak annyit mondhat meg, hogy alkalmas vagy nem alkalmas az adott ember az adott pozícióra egészségi szempontból."

... a főnökünknek, munkatársaknak?

"Főnököt, kollégákat a bizalom kialakulása után jobb beavatni. Ha már látják, hogy az új kolléga jól dolgozik, nyitottabbak. Ha el kell menni vizsgálatokra, akkor azt jobb egyenesen megmondani, mint meghagyni a találgatást, hogy hátha állásinterjúra megy máshová."

Sokaknak az is problémát okoz, hogy bizonyos munkahelyeken a munkáltatók nem nézik jó szemmel, ha az illető túl sokat jár a mosdóba. Van ehhez köze a munkáltatónak?  Megkötheti, hogy mennyit mehet ki az illető? 

"Az, hogy a munkavállaló mennyit és mikor jár mosdóba, bizonyos munkakörülmények között szabályozható, de ez gyártósoron, vagy pl. pénztárban, vagy más időhöz kötött tevékenységnél lehet csak elfogadható. Ha valaki sokat van a mosdóban, és egyébként a munka rendben el van végezve, akkor nem hiszem, hogy jogos a kifogás. Kezelésekre korábban elmenni, másnap korábban érkezni emiatt, ez is kezelhető. Vannak cégek, ahol erre találták ki a fél nap szabadságok intézményét, de van, akik már a 2 órás szabadságokból raknak össze 4 alkalom esetén 1 napnyi szabadságkiírást. Ezt érdemes cégeknél kezdeményezni, mert mindenki szereti az ilyen megoldásokat, nemcsak a betegeknek jó - másnak meg bankba, szülői értekezletre stb. kell mennie. Azt gondolom, hogy egy jól szervezett irodai munkában, laptoppal, internettel, távmunkával nem okozhat fennakadást a munkában az, ha pár órára kiesik valaki. És rengetegféle munkát el tudok még képzelni, ahol a határidőt tartása mellett a munka elvégzésének ütemezése nem lényeges"

Nem merünk táppénzre menni, egy influenzával sem, mert a rosszabb napokra tartogatjuk ezt, nehogy túl sok legyen. Ha tudják a munkahelyen, akkor meg egyből ott a hátsó gondolat a munkáltató részéről: "A gyógyíthatatlan beteg táppénzre megy, most biztos állandóan ott lesz." Kirúghatnak a betegségre hivatkozva, ha a munkánk rendben el van végezve?

 "Betegségre hivatkozva csak akkor mondhatnak fel a munkavállalónak, ha a betegsége közvetlenül akadályozza a munkavégzésben (pl. egy sofőr megvakul). De ilyenkor is általában a leszázalékolást várják meg, és addig táppénzen van. Én sem vagyok híve a leszázalékolásnak, de mindig egyedi helyzetben kell értékelni, jó megoldás-e, mert van, akinek igen (mert pl. mellette tud otthonról dolgozni)."

 

Köszönjük szépen a segítséget JobAngelnek (jobangel.blog.hu, facebook.com/Jobangel.hu)!  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr2412541033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása