Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Mielőtt randizni kezdenél…

írta Amber J. Tresca – fordította Dóri

2015. június 20. - Zsiger krónikák

A randizás az egészséges embereknek is nehézséget okoz, nemhogy azoknak, akiknek valamilyen krónikus egészségügyi problémájuk van, amiről nehéz beszélni. A gyulladásos bélbetegség a fiatalokat érintő kórság – a legtöbb embert 15 és 35 éves kora között diagnosztizálják. Ez azt jelenti, hogy jelentős számú szingli, IBD-vel élő fiatal tűnődik azon, hogyan is kezdjen találkozgatni a diagnózis után.

love-couple-on-beach-art-hd-desktop-wallpapers-widescreen-free.jpg

Mikor kezdhetek randizni?

Randizhatsz, ha úgy érzed kész vagy rá. Ha még nem kontrollálod a betegséget, vagy még éppen most diagnosztizáltak, akkor érdemes várnod egy kicsit. Adj magadnak esélyt, hogy felismerd a testet jelzéseit a betegségről. Amikor már igazodsz hozzá, és kezded megismerni mi az, ami segít, mi az, ami árt a betegségnek, akkor már fel leszel készülve a randizásra is.

Ha már randizgatok, mikor beszéljek az IBD-mről?

Az IBD nem igazán egy „első randi” téma, habár bizonyos körülmények között (például ha egy támogató csoportban találkoztok) az lehet. Látnod kell, hogyan fejlődik a kapcsolat ahhoz, hogy eldöntsd, mikor beszélsz az egészségedről. Néhány megfontolandó kérdés az alábbiakban:

Milyen jól ismerem ezt a személyt?
Néha eltart egy ideig, amíg két ember igazán megismeri egymást egy társkereső kapcsolatban, mert mindketten nagyon sok energiát fektetnek abba, hogy olyanok legyenek, amilyennek a másik látni szeretné őt. Amikor már mindketten kellemesnek érzitek egymás társaságát olyannyira, hogy önmagatok legyetek, akkor megérzed, hogy milyen is a másik valójában.

Hogyan fog reagálni az IBD-mre?
Sokat tudhatsz meg abból, ahogyan a randi partnered reagál mások egészségügyi problémáira. Anélkül, hogy bármikor felhoztad volna neki az állapotodat, a partnered elárulhatja magát, hogyan vélekedik arról, elfogadná-e azt, hogy egy olyan emberrel van párkapcsolata, akinek egészségügyi problémája van.

Alkalmi találkozó vagy hosszú távú kapcsolatot szeretnék?
Ha úgy döntesz, hogy jól érzed magad ezzel a személlyel, de úgy érzed, ez nem vezet sehova, témába hozni a betegséget már nem tűnik fontosnak. Ha jól érzed magad, míg kapcsolatban vagy, nem muszáj beszélned az IBD-ről.

Mi van akkor, ha a személy, akivel randizom, nem tudja elfogadni a betegségem?
Szomorú ténye az életnek – nem mindenki tud megbirkózni azzal, hogy a partnere legyen egy krónikus betegséggel élőnek. Jobb hamarabb, mint később kiderülnie, amikor már nagyobb eséllyel sérülsz, és már jelentős mennyiségű időt és energiát fektettél a kapcsolatba.

Ha mégis így van, el kell, hogy váljanak útjaitok, de ne add fel a reményt, hogy találsz valakit, aki támogat és lát téged a betegséged legnehezebb pillanataiban is. Megérdemled a boldogságot, egy megértő partner valahol csak rád vár.


Az eredeti szöveget itt találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr217559848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása