Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Megelőzzük vagy kezeljük a betegséget? Az örök dilemma!

2015. szeptember 21. - Crohnium

Mi is igazából az egészség? Az, ha nem vagyunk betegek? Ez elég egyszerű megfogalmazás, de ennél ez sokkal bonyolultabb. Az egész bizony több komponensű: testi, lelki, szociális, környezeti aspektusa is van, sőt, a modern kori tudósok ezt kiegészítették sok más dologgal is, de ez a 4,99%-ban meghatározza, hogy egészségesek vagyunk vagy sem. Megsúgom, hogy NEM!

Manapság, a 21. századi világi polgárok nem egészségesek. Aki épp nem szenved valami fizikai betegségtől, azt gyötri az egész napi munka, amiért a barátok eltűnnek, mert nincs idő velük tölteni egy kis időt, szerelmi életek hevernek romokban, hiszen nem hiába végződik minden harmadik házasság válással és jönnek be a különböző önszadista szerelmi kultúrák a tengerentúlról: mingli vagy beszélhetünk a csak szexre épülő kapcsolatokról.

De minden aspektus mögött sok szakember áll: a lelki oldalunkat a pszichológus vagy pszichiáter teszi helyre, a testünket egy jó edző, a környezetünket meg sok szakember, hisz beszélhetünk munkahelyi, házon kívüli és belüli környezetről, utazási lehetőségekről, szóval ez is részekre bontható. De az egészségünkkel mi a helyzet? Vajon az orvos mindent megtesz a mi egészségünkért? Elegendő elvégezni néhány invazív vizsgálatot és felírni pár pirulát, amit az orvoslátogatóval kötött szerződés miatt kapunk? Koránt sem! Valami olyasmit tudnék elképzelni, mint Dr. House, aki a gyökerét keresi minden problémának, kerüljön az bármibe is neki, de ha ilyen lenne a modern orvoslás, akkor egy orvos egy beteggel foglalkozna napokig, hetekig és ha mindenki beteg, akkor a mai orvosok nem győznék a munkát. Sőt, a mai egészségügyben sem győzik, hiszen nagyon sok orvos és ápoló lép le az országból, ezáltal nő a várólista és az az idő, amit a rendelésen el kell tölteni, függetlenül attól, hogy időpontra ment az ember, vagy csak úgy beesik az utcáról.

Akkor megéri nekünk, egészségesnek mondható embereknek eljutni addig a pontig, amikor már orvoshoz kell menni? Egy amerikai kutatásban kiszámolták, hogy minden egyes egészségmegőrzésbe fektetett euró 4-szeresen térül meg a munkahelynek! Hoppá! De miért? Mert ha nem vagyunk betegek, többet dolgozunk (persze aki utálja a munkáját, annak ez nem jó hír), és egy csomó kiadást megspórol a cég! De menjünk bele a számokba: Amíg egy Crohn-beteg havonta 15000 forintot kiad a gyógyszerekre, addig egy stabil szinten tartó diéta (ami gluténmentes és minden kitételnek megfelelő, de akár a paleóról is beszélhetnénk), az havi szinten kb a 2/3-a. Magyarul spóroltunk is és a májunk sem megy tönkre! Nem beszélve a rengeteg mellékhatásról, ami kísérti az embert ilyenkor.

health-promotion-occupational-health-working-well-solutions.jpg

Egy bélbeteg hogyan őrizheti meg az egészségét? Nehéz kérdés, hiszen az orvosok a mai napig nem tudják a kialakulásának az okát, de elmondható, hogy a rendszeres mozgásnak ebben az esetben is fontos szerepe van, hiszen a perisztaltikus mozgásnak a testi mozgás adja a segítséget, épp ezért mondják bélműtét után az orvosok, hogy tessék bizony sokat sétálni! Aki persze van annyira ép, az mozoghat komolyabban is, heti 3-4 alkalommal 20-30 perc mindenkitől teljesíthető, legyen az intenzív séta, kocogás, görkorcsolya, kerékpár vagy erősítő edzés. Mivel a testi izomzatnak is sok beleszólása van a belső szervek állapotába, így ez az pár alkalom erősen ajánlott mindenkinek!

Mi legyen az étkezéssel? Valaki azt mondja, hogy a paleo a nyerő, mert az ősember sem volt bélbeteg, stb., van aki a direkt erre kitalált autoimmun diétára esküszik, van aki Norbira, és van aki a fényre (ez nem az a fény, amit a szódásszifonba töltesz vodka és szörp formájában :D). Egy a biztos: a készételek jelentik az egyik legnagyobb veszélyt az egészségünkre! Leegyszerűsítem: amit nem te főzöl meg magadnak otthon, az már kész van, ergo nem a legjobb választás. Miért? Mert olyan dolgok vannak benne, amiről vagy nem tudsz, vagy nem tudod mi a túrót jelent az összetételeknél, emellett a legsilányabb hozzávalókat tartalmazzák, mert úgy kifizetődő.

1. fontos pont: főzz magadnak!

Sok esetben kiderül, hogy bár a betegek nem gluténérzékenyek, mégis a gluténmentes diéta nagyon jól alkalmazható bélbetegeknél. Mindez a gabona túlélési metódusának köszönhető: olyan anyagot is termelnek a gabonák, amely az emberi bélnek toxikus, így kialakulnak bizonyos betegségek a hasmenéstől kezdve az epilepsziáig, szóval hosszú a sor. Ezért ha kerüljük a lisztes dolgokat, akkor nyerünk vele. És ilyenkor jön a kérdés: de mit egyek a kenyér helyett? Nem tudok reggelizni, vacsorázni... Tényleg??? Én lassan 4 éve kivontam a reggelimből és a vacsorámból a kenyeret, mégis van mit ennem, nem haltam éhen, sőt még sikerült a sport mellett súlyt is felszednem, mindez a kenyeres-péksüteményes étkezéssel nem lett volna ennyire megvalósítható. A kenyér, bár megszokott, de igazából egy olyan kalória, amelynek nincs rosttartalma, nem leszel tőle eltelítve, hacsak nem pakolsz rá sok zöldséget, de akkor sincs sok értelme.

2. pont: kerüld a gabonát!

Mit egyél a kenyér helyett? Tojás jó választás, főleg reggelinek, hiszen magas fehérjetartalma van, emellett olyan zsírok is megtalálhatóak benne, ami nem okoz gyulladást és érelmeszesedést, viszont eltelít, zöldséggel megtámogatva egy komplett, komoly étkezésnek felel meg. Nap közben a pektin tartalmú gyümölcsök is jók, ha éppen rágcsálni akarunk vacsorára pedig millió féle salátát lehet készíteni, akár hússal vagy hús nélkül vagy gyümölcsökkel, igazából végtelen a lehetőség és a tárház, még a kenyéren kívül is!

3. pont: kerüld a tejet!

A tejről már ősidők óta azt halljuk, hogy fontos calcium tartalma miatt elengedhetetlen. Csak a mai tej már nem tej, hanem egy tejpor felvizezve, amit a macskám is nagy ívben elkerül, az ebből készült tejtermékek minősége is silány, függetlenül a bifidustól, amiről kiderült, hogy alig található az erről elhíresült termékben. Érdekesség, hogy a sárgarépában több a Ca, mint a mai tejben! Ezek után megkérdezem újra, vajon kell nekünk ez a tej? Az a tej, amely nem az emberi emésztőrendszernek lett kitalálva, és amelytől minden 2. ember beteg lesz? Nem, de vannak olyanok, mint én, akik nem tudnak meglenni tej nélkül, mert kell a reggeli kávéba, kakaóba vagy zabkásába (ami szintén első osztályú reggeli/vacsora). A paleo terjedésével megjelentek az élelmiszerboltok polcain a különböző alternatív tejek: szója, zab, rizs, kókusz, csak hogy a populárisokat megemlítsem. A szója allergén, így azt nagyon nem javaslom senkinek sem, még egészséges embernek sem. A rizs jó ízű, persze sok félét lehet kapni, ami a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a rizstartalma és kevesebb a víz. Ízre elsőre fura lehet, de kakaóba tökéletes. Nem utolsó sorban ez otthon is pofon egyszerűen előállítható, az internet tele van receptekkel, vagy aki lusta, vannak különböző gépek ilyen tejek előállítására.

rostok2_n.jpg

4. pont: rostok!

Még egy utolsó pont van hátra, amiért már meg akartak kövezni, de józan paraszti ésszel belegondolva igazzá válik. Ez a rostok fogyasztása! A vízoldékony rostoknak nagyon jó a tisztító funkciója, amely a bélfalról letisztítja a lerakódott koszt és a karcinogén (rákkeltő) anyagokat, így a bél egészségének egyik fontos alapja az ilyen rostok fogyasztása. Továbbá sokan szeretik tégelyszámra magukba tölteni a probiotikumokat. Nekik mondom, hogy a bélbaktériumok elsődleges tápanyaga a rost, így ha nem fogyasztunk belőle eleget, a bélbaktérium elpusztul, nem lesz már a szolgálatunkra és ez vonatkozik azokra is, akik nem fogyasztanak probiotikumot. Mit kellene akkor fogyasztani? Zöld színű zöldségek és a pektin tartalmú gyümölcsök nagyon jók, mint az alma, körte. Akár lereszelve vagy egészben, de az a jó, ha a rostok egyben vannak, ha már leturmixoljuk, akkor bár könnyebben átjut az emésztőrendszeren, de nem lesz annyira hasznos, mint amit emészteni kell. Napi 20 grammnyi rost már jó hatással van az emésztésünkre, bár az elején okozhat némi plusz ingert a tápcsatorna végén, de amint a bél megtisztul, ez normalizálódik és a napi 20-30 költésből is lefaraghatunk majdnem a felére.

 

4 egyszerű pont, amely segít az egészségmegőrzésben, támogatja a gyógyszereinket és ha van súlyproblémánk, akkor abban is jó szolgálatot tesz. Ezek nem arról szólnak, hogy vegyél meg ilyen-olyan hülyeségeket, tablettákat és szuper készítményeket, mert azok sem mindig használnak. Viszont az életmódváltással elébe kerülhetünk a betegségnek, beinthetünk neki és kövér gázzal elhagyhatjuk. A döntés a Tiéd: vársz az orvosra vagy kézbe veszed az életed, és életmódot váltasz! Mert máshogy nem lehet meggyógyulni!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr857803104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása