Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Mit kell tudnod, ha beleestél egy Crohn-betegbe

írta Kim Quindlen (fordította Pocok)

2015. május 01. - Pocoku

A Crohn-betegek kemények, mert féltek, kényelmetlenül érezték magukat és fájdalmaik voltak. De ez bonyolult. Megtanulták megvédeni magukat, ezért néha kicsit tovább tart, hogy megtanulják, hogy hogyan tudsz nekik te is segíteni.

Ők harcosok, túlélők, mert ez egy gyógyíthatatlan betegség. Nincsen előre kikövezett út, ami mindenkinek működik. Nincsen egy egyszerű válasz. Ezért megtanulták kitalálni maguknak, hogyan találják meg a tökéletes egyensúlyt a kezelésükben, ami segít nekik a számukra lehető legnormálisabb életet élni.

Valószínűleg lesznek periódusok az életükben, amikor nagyon rendben vannak. Amikor ez a jóllét évekig tart. Azonban lesznek idők, amikor az egészségük elveszik. De megtanultak harcolni érte. Megtanultak harcolni az egészségükért, boldogságukért és bármi másért, amitől boldognak érezhetik magukat az életben. Gyakran ebbe beletartozik a szerelem is. Harcolnak érted, ha miattad jól, könnyűnek, szabadnak, gyönyörűnek, boldognak és egészségesnek érzik magukat és minden másért, amit nem éreznek a rossz pillanatokban, amikor a betegség fellángolása nem kontrollálható, amikor fáj a hasuk, félnek az ételektől és nem merik elhagyni a házat.

Ezek a rossz pillanatok néha elég sötétek... Fájdalmasak és frusztrálók. Néha nem érzik magukat harcosoknak. Gyengének vagy szomorúnak vagy mérgesnek érzik magukat vagy aggódnak a testükért. Próbálják elkerülni a szánakozó társaságokat, mert mélyen tudják, hogy az csak még visszább lökné őket. De néha nem tudnak ezen változtatni, mert gyengék, fáradtak és ők is csak emberek. Mérgesek azért a testért, amit kaptak.

Néha nem tudsz majd mit tenni, hogy segíthess rajtuk. Látod majd, ahogy szenvednek, és meg akarod oldani. El akarod venni tőlük, megszabadítani őket a hasi görcsöktől, az egész napos gyomorrontásoktól vagy az éles fájdalmaktól, ami belehasít az oldalukba és felkelti őket az éjszaka közepén. De nem tudod. Nem tudod megoldani. Nem tudod megjavítani a testüket...

Amit tehetsz, hogy tartod bennük a lelket. Beletúrod az ujjaid a hajukba. Csillapítod az idegeiket. Emlékezteted őket, hogy nincsenek egyedül. Néha a legnehezebb rész számukra az elszigeteltség. A végtelennek tűnő időtöltések a fürdőszobában. A vágy, hogy elrejtse a betegséget mások elől. A szorongás és a szégyen. Hogy gyakran le kell mondani utazásokat, társasági életet vagy kellemes estéket az étteremben, mert a hasuk nem bírja és csak annyit tudnak tenni, hogy órák hosszát feküdjenek az ágyban, próbálják átaludni a fájdalmat és remélni, hogy a holnap jobb lesz.

Sokszor ebben az egészben egyedül érzik magukat. Ez sokszor nehezebb, mint a görcsök, a wc-re sietés, a fájdalom és az aggódás. A tény az, hogy úgy érzik, ez a teher láthatatlan és senki sem érti meg. Néha a legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy emlékezteted őket, hogy nincsenek egyedül.

Vannak azért szép napok is. Napok, amikor megbecsülik a napsütést, a meleget és az örömöt, hogy kint lehetnek, jobban, mint a többi ember, mert boldogok, hogy fent vannak és erősnek és élettelinek érzik magukat. Szeretik a napsütést, szeretik a csodás napokat. De nincs szükségük rá, hogy magasztaljuk nekik az élet szépségeit. Nem dobják el az esős, hideg szeles vagy sötét felhős napokat sem, mert nincs rosszabb mint az egész napot elpocsékolni a wc-n, az ágyban vagy a kórházban, arról álmodozva, hogy mikor lesznek újra képesek kimenni és megtapasztalni a világot újra. És te leszel az az ember, akivel azt meg akarják majd osztani.

Látták már magukat rossz állapotban és tudják, hogy becsüljék meg az élet izgalmát. A világ megtapasztalásának izgalmát. A veled való szerelembe esés izgalmát.

Szenvedélyesen fognak szeretni. Mindig veled fognak nevetni. Meg fognak becsülni és hálásak lesznek, mert értik, mennyire drága a boldogság.

Szeretni fognak, hogy szereted őket. De lesznek rossz pillanatok. Át fognak menni sok hullám-völgyön és lesz sok félelem és bizonytalanság. Lesznek más problémák is, amik a Crohnnal járnak. Mint például a szorongás, az állandó kimerültség, depresszió, reumás fájdalmak, problémák a változatos étkezéssel és a gyenge immunrendszer.

Ez egy vissza-visszatérő betegség, ez egy folyamatos harc. A Crohnosok erősek, de néha ez a betegség annyi erőt szív el, hogy törékenyek lesznek, amikor is még nagyobb szükség van rád, mint azt el tudnád képzelni. Nem azért kellesz, hogy meggyógyítsd, megjavítsd őket vagy foglalkozz a problémájukkal.

Nem akarják, hogy sajnáld őket, hogy úgy érezd rossz nekik.

Amit akarnak, az te vagy. Hogy tartsd őket a gyönyörű és a rossz pillanatokban, emlékeztesd őket, hogy milyen csodálatos élni és hogy nincsenek egyedül. Mert ha velük vagy, akkor az segít hinni nekik, hogy a holnap egy csodásnap lesz. Ez minden, amire vágynak.

Forrás:

http://thoughtcatalog.com/kim-quindlen/2015/04/crohns-disease-relationships/

Fotó:

unclefuz

 

u.i.: Remélem egész magyarosra sikerült... Még úgy érzem van hova fejlődni angolról magyarra fordítás terén, de ez is egy jó cél. (de erről majd később ;) )

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr997419324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása