Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Megint kajatéma...

Crohn úr vs. az evés szeretete

2015. április 21. - Pocoku

Kezdjük a nehezével!

 

A Crohn-betegség egy olyan betegség, mely a tápcsatorna bármely szakaszát támadhatja. Leggyakoribb előfordulása a vékonybelekben van, de megjelenhet a vastag- és végbélben is. Ritkábban a szájüregben is okozhat afta jellegű tüneteket, a nyelőcsőben, gyomorban is okozhat gondot. „Kistestvére” a colitis ulcerosa, ami a vastagbélben ütheti fel a fejét, ugyanúgy gyulladással és az azzal járó tünetekkel.

 

Jól hangzik, nem? Nem. De ez van, ezt kaptuk. Meg kell küzdeni vele, el kell fogadni és vigyázni rá. Viszont ez nem könnyű feladat, mivel ez autoimmun betegség. Azaz a test védekezőrendszere egy külső tényezővel keveri össze a belső, már bent lévő egészséges sejteket és azokat, azaz saját magát támadja meg. Tehát az immunrendszer erősítése nem feltétlenül tűnhet jó taktikának, mert az erős immunrendszer, akkor erősebben támadhatja a testet, azaz minket.

 

Akkor ezt most emésszük meg!

 

Mivel a testünk azon részén fordul elő a betegség, ami a tápanyag felvételéért felelős, ezért nem könnyíti meg a dolgunkat az evés terén. Van egy alap diéta, melyet általában az állami egészségügy dolgozói ajánlanak. Ez egy viszonylag sok mindent tartalmazó diéta, kisebb-nagyobb megkötésekkel 3 szakaszra bontva. Első szakasz, amikor nagyon nagy a probléma és meg kell húzni a gyeplőt a bél minimális terhelésével. Majd a második szakaszban már vannak ehetőbb ételek is, amiket ajánlanak, de még mindig „rövid a póráz”. A harmadik részben a legnagyobb a szabadságunk, de itt is meg van kötve pár dolog. Ami érdekes, hogy „ajánlott”, „nem ajánlott” és „tiltott” ételek, alapanyagok vannak. Szerintem a tiltást túlzás kijelenteni már az elején. Lehet statisztikákból következtetéseket levonni, DE minden ember más és más. Főleg hogyha még egy ilyen betegség is beleszól, akkor még másabbakká válunk. Legtöbbször azt hallottam, hogy nincs is diéta (nincs kanál...:) ), hanem magunknak kell megtapasztalni, hogy mit bírunk, hogy bírjuk. A próbálkozós időszak inkább a tünetmentes szakaszban ajánlott, mivel akkor van olyan állapotban a bél, hogy több mindent fogad be. Egy gyulladásokkal teli, szenvedős napon nem ajánlott egy csülkös bableves, mert megfizeted az árát... :)

 

"Hé! Nekem erről elég határozott véleményem van!" - Mindig hallgass a beleidre!

 

De én szeretek enni!!!

 

Ezzel nekem is meg-meggyűlik a bajom, mert én is. Szeretek főzőcskézni, szeretek enni, főleg jókat. 15 éves koromban mutatkozott be Crohn uraság akkor, amikor tinédzserként a lázadó korba léptem, mondanom sem kell, még most is lázadozok (ráadásul a sztóma miatt több is a „megkötés”), de most már normális keretek között. Három műtét kicsit helyre tett.

15 évesen már van egy kialakult képe az embernek, vannak kedvenc ételei, kialakult ízlésvilága. Akkor rúgjunk bele egy nagyot. Jöhet a diéta, meg az „ezt nem ehetsz, azt nem ehetsz” idők. Itt van elrontva a dolog. Az interneten sokfelé található Crohn-os (meg sztómás) diéta. Többnél ki is emelik, hogy ne tiltsunk. Na ezt mondhatod egy 15 éves zabagépnek. Persze fontosak a diétás iránymutatások, amik a gyulladásos szakaszban segítenek és utána, ha az ember jól érzi magát és az orvos szerint is jól van, akkor neki eshet próbálkozni. Nem két pofára minden nap rosszalkodva, de pl. minden héten egy kis újdonságot kipróbálva. Okoz gondot? Nem? Akkor azt a valamit óvatosan beépítem az étrendembe. Nem rászokva, de ha megkívánom és jól vagyok, akkor ne a tiltólistán szomorkodjon már szegény finom bacon. :)

Húsvétra nagyon jól esett a füstölt sonka. Hál' isten nem volt probléma utána.

 

Bízz a beleidben! (tudják mi a jó és mi a rossz nekik!) ;)

 

Paleolit, szénhidrátmentes és egyéb „szuperdiéták” a köbön

 

Múltkor az egyik kereskedelmi csatornán egy amerikai mintára készült betegségekkel foglalkozó csodálatos műsorban szerepelt egy hölgy. A Crohn-betegségről volt szó. Szántak rá kb. 20 percet, pedig egy Mindentudás Egyeteme is kevés lenne a téma kimerítésére szerintem. Tehát a vendég egy hölgy volt, aki (most figyelj!!) meggyógyult a betegségből a paleolit diéta segítségével. A hölgynek üzenjük, hogy gratulálunk, de ne lepődjön meg, ha „ne adj' isten” visszajön 1-2 tünet...ugyanis egy gyógyíthatatlan betegségből tudomásom szerint nem lehet meggyógyulni. Lehet valaki teljesen tünetmentes, ha szerencséje van akár élete végéig is. DE a betegség ott van, bármikor előjöhet.

Nem mondom, hogy ezek a diéták rosszak! Én is paleoztam kemény fél évig, de elbuktam, mert szerettem finom fehérkenyeret sütni. :) Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy mindenki más! Lehet, hogy neked a paleolit segít, lehet, hogy az alap diéta betartása. Az is lehet, hogy találsz egy olyan energetikai gyógyító vonalat, ami tünetmentessé tesz. Lehet, hogy egy táplálék kiegészítő segít a tünetmentesség elérésében vagy csak a gyógyszerek, amiket ad az orvos. Sok minden lehet!

 

Ahogy Buddha is mondta:

Ne higgy el semmit, csak mert egy bölcs mondta,

Ne higgy el semmit, csak mert mások úgy hiszik,

Ne higgy el semmit, csak mert le van írva,

Ne higgy el semmit, csak mert Istentől eredőnek tartják,

Ne higgy el semmit, csak mert valaki más elhiszi,

Csak azt hidd el, amiről magad győződtél meg, hogy igaz.

 

A lényeg, hogy egyik irány sem feltétlen rossz, de ne tessék ránk erőltetni azt, amiben hinni tetszenek, mert lehet, hogy nekünk nem az az utunk. És ha elutasítjuk, akkor lehet egyszer már próbáltuk. Vagy megtaláltuk a sajátunkat és köszönjük szépen, nincs már másra szükségünk. Tessék elfogadni, hogy mi mást választottunk, nem pedig azt.

 

Akkor most mi van?

Az a helyzet, hogy figyelj oda! Próbálkozz! Ismerd meg magad, alakítsd ki a saját diétádat. Kezdésnek nagyon jók az alapok, de ne ragadj le. Ha szimpatikus egy másik diéta, próbáld ki. Pl. a GAPS diétát nem ajánlom, hogyha nagyon le vagy fogyva...az elején kb. csak húslevesen élni nem túl hizlaló. (Én mélyponton akartam belekezdeni...ne!) Ha egészséges súlyban vagy és a beled is egész jó állapotban, akkor lehet próbálkozni. Fontos, hogy az orvosod tudjon róla, hogyha mégsem jön be egy ilyen „szuperdiéta” vagy ha visszaesnél mégis, akkor ne lepődjön meg. De te egy újabb tapasztalattal lettél gazdagabb. Kár, hogy ilyen áldozattal. Nem ez az út a tiéd.

Pechemre nekem az elmúlt 10 év sok útkereséssel zajlott, és még most is csak az út mellett megyek szerintem és nem rajta, de egyre szimpatikusabb a frissen aszfaltozott út mellettem. Azt hiszem elindultam felé, lehet ideje rálépni. (szeretem a friss aszfalt szagát... :D )

 

Pocok

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr317387528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása