Történetek gyulladásos bélbetegek mindennapjaiból - Írd meg a történeted te is!

Zsiger krónikák

Mit ne mondj soha egy Crohn-betegnek?

2015. március 16. - Zsiger krónikák

a-paleolit-dita-gy-tudom-mindent-meggygyt-ki-kne-prblnod-nagyon-sokan-gygyultak-meg-aloe-vera-gllel-is-51aef.png

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a Crohn-betegség és a colitis ulcerosa gyógyíthatatlan. Panaszmentesek, jól érzik magukat a diagnosztizált betegek - úgy érzik meggyógyultak. Ekkor valószínűleg éppen tünetmentes az állapotuk, ami szerencsésebb esetben évekig is eltarthat. Ha a beteg úgy érzi, hogy ezt valamilyen speciális diétának köszönheti – pl. a paleolit táplálkozásnak -, úgy gondolja, hogy ezt a létező összes fórumon meg kell osztania mindenkivel. Ezek azok a történetek, amik aztán minden jó szándékú ember hivatkozási alapjául szolgálnak.

 

Ehhez kapcsolódik még a „mindent ki kell próbálni” jó tanács, ami már csak azért sem állja meg a helyét, mert esetleg nagyobb bajt okozhatunk magunknak, mint ha egyáltalán nem csináltunk volna semmit. A betegek általában tájékozottak, hallottak már az összes divatos diétáról, és el tudják dönteni azt, hogy ki akarják-e próbálni valamelyiket. A folyamatos noszogatás, zaklatás ebben az esetben csak még nagyobb ellenállást vált ki belőlünk.

-az-a-baj-kislnyom-hogy-nem-kosztolsz-rendesen-csinltam-neked-babgulyst-s-aranygaluskt-1c217.png

Kímélő diéta szükséges a tünetmentes állapot fenntartásában, de aktív időszakban már kötelező érvényű a fűszer-, rost-, és zsírszegény étrend. Naponta többször, kis adagokat kell ennünk. Egy bélbeteg tudatában van a nap majdnem minden egyes percében emésztési folyamatának, ezt egy egészséges ember sosem fogja megérteni. A tukmálás nem célravezető.

most-mr-igazn-nem-kellene-tbbet-fogynod-lg-rajtad-minden-ruha-sokkal-jobban-llt-a-ducisg-58b3f.png

Nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk befolyásolni a testtömegünket. Hasmenéses időszakban a felszívódás nem működik jól, ha tetszik valakinek, ha nem, el kell fogadnunk ezt az állapotot. De létezik a másik véglet is, mert bizonyos gyógyszerek hízást okoznak, szteroid terápiában pl. jellemző a „holdvilágarc”.

-mr-megint-wc-re-msz-de-hiszen-most-jttl-onnan-f7e78.pngEzt nem szeretném hosszasan ecsetelni...

-hoztam-egy-kis-menta-tet-741e0.png

Néhány hónappal ezelőtt egy volt egészségügyi dolgozó tanácsolta, hogy igyak menta teát, mert egy crohnos ismerőse meggyógyult tőle.

A bükki füvesember a diófalevél teát ajánlja, igen, tudjuk. A gyógynövény teák nagyon hasznosak, ha szeretjük, fogyaszthatjuk őket kúraszerűen. Meggyógyulni ettől sem fogunk.

-szedd-mr-ssze-magad--ec3a1.png

Fogjuk, fogjuk! De néha egy kicsit muszáj magunkba zuhannunk vagy dühöngenünk, éppen mi esik jól. A krónikus fáradtság, fájdalom, étvágytalanság, hasmenés, fogyás, tápanyaghiány, láz, szövődmények... nagyon megviseli a szervezetünket.

itt-egy-cikk-az-jsgban-miszerint-bizonyos-gygynvnyek-hasznlatval-ki-lehet-gygyulni--698a4.png

Sok mindent írnak az újságok, de ne felejtsük el, hogy újságírók írják a cikkeket, akik nem töltöttek el néhány hónapnyi gyakorlatot egy belgyógyászaton. Online is egyre gyakrabban jelennek meg azok a cégek, akik a tájékozatlan, kétségbeesett, reményvesztett betegeket igyekeznek megnyerni a gyógyulás ígéretével, céljuk nem más, mint a profit.

ht-ha-nem-prblod-ki-honnan-tudod-hogy-nem-hasznl-nem-is-akarsz-igazn-meggygyulni-80491.png

Nem ragaszkodunk a betegséghez, ez így nekünk nem jó. Mindent megpróbálunk, ki így, ki úgy. Szeretnénk meggyógyulni, de meg kell elégednünk azzal, ha eljutunk odáig, hogy elfogadjuk magunkat.

de-hiszen-olyan-fiatal-vagy-mg-05598.png

Sajnos egy betegség sem válogat. Általában fiatalkorban jelentkezik először, de nem kizárólag.

Ennek ellenére igyekszünk tartalmas életet élni. Ahogy egy kedves betegtársam mondta nemrég: a betegség egy teljesen más minőségű életet mutat meg.



És mi az, amit nem szeretünk hallani az orvostól? :)

-ez-egy-kicsit-kellemetlen-lesz-079c7.png

 

... és ha esetleg ezek után sem sikerül eligazodnunk ezen az egészen...

-igyl-egy-pjinkt-a8f15.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zsigerkronikak.blog.hu/api/trackback/id/tr687274603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása